Obisk primerov dobre prakse

Napisal-a administtamodrob dne . Objavljeno v Projekti


Da bi vaščani Strojne spoznali nekaj primerov dobre prakse s področja ekoloških kmetij, znanja domače obrti in trženja kmečkih izdelkov in pridelkov, smo se v soboto, 8. septembra 2012, odpeljali v Ljubljano na obisk eko tržnice in ogled Turistične kmetije Pri Lazarju, ustavili pa smo se tudi v Solčavi v Centru Rinka.

Eko tržnica, ki sicer v Ljubljani deluje v polnem obsegu enkrat tedensko (ob sobotah), je na dan našega obiska zaživela še nekoliko drugače, saj je prav takrat potekal 11. Ekopraznik Inštituta za trajnostni razvoj. Tako je bila ponudba domačih (ekoloških) dobrot tega dne še posebej raznovrstna. Na svoji stojnici nas je sprejel med drugimi Janez Turinek, znan kot začetnik eko tržnice v Ljubljani.

Pot smo nadaljevali do Turistične kmetije Pri Lazarju, kjer Milan Bizjan skupaj z družino že vrsto let vodi kmetijo in opravlja dejavnost kmečkega turizma. Gospodar nam je predstavil zgodovino kmetije in iz prve roke podal informacije o radostih, pa tudi težavah, s katerimi se soočajo turistične kmetije.

V Solčavi nas je v Centru Rinka sprejel direktor Marko Slapnik. Javni zavod, ki je odprl svoja vrata leta 2011, je večnamensko središče za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega, namenjeno ljudem in organizacijam z idejo in željo po podjetniškem ali umetniškem ustvarjanju, medgeneracijskem druženju ter ohranjanju dediščine. Center povezuje različne dejavnosti za trajnostni razvoj območja in prinaša nove razvojne priložnosti.


Več slik