mediji

Kulinarika


Skuta, sir in drugi mlečni izdelki

Med lokalne specialitete Strojne uvrščamo skuto, sire in druge mlečne proizvode. Skuta je nezrel lahko prebavljiv sir, ki predstavlja pomemben del lokalne kulinarike. Domačini v skuto primešajo različne dodatke (paprika v prahu, bučno olje, čebul ipd.) in jo postrežejo kot prilogo tipičnega strojanskega obroka.

Gnili sir

Posebnost v strojanski kuhinji predstavlja gnili sir. Njegova priprava je dokaj zahtevna in traja 3–4 tedne. Osnova za pripravo gnilega sira je skuta, ki se jo ob rednem mešanju pusti stati določeno obdobje.

Rženi kruh

Večina kmetij sama peče kruh. Na Strojni prevladuje peka rženega kruha. Ta vrsta kruha vsebuje veliko pomembnih prehranskih vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Totrovo olje

Totrovo olje je značilna lokalna specialiteta. Pridobiva se iz starodavne kulturne rastline, imenovane navadni riček (Camelina Sativa). Uporablja se kot domače zdravilo, ki krepi imunski sistem in pomaga lajšati želodčne težave.


Vir: www.greenerpro.com

Navadni riček (Camelina Sativa)