Koroške pripovedke

Napisal-a Franci Pečnik dne . Objavljeno v Kulturna dediščina

O treh gorah

Tri gore so: Uršlja, Peca in Raduha. Ena se za vsako leto viša, ena pa niža za pšenično zrno, ena pa mirno stoji. Ko bodo vse tri enako visoke, bo sodni dan.

Vir: Makarovič, M., Strojna in Strojanci, Ljubljana, Mladinska knjiga, 1982, str. 378.


Križanje ob grmenju

Kadar je grmelo, so stari ljudje delali križe in govorili: “Boh in svet boži križ”. Strojanka je okrog 1966. leta pripovedovala Strojanki, kako je grmelo in kako je hitro delala križe, pa se je zagovorila: “Sem tako hitro križe delala, da se ni utegnilo bliskat”. V resnici je hotela povedati: Se je tako hitro bliskalo, da nisem utegnila križe delati.

Vir: Makarovič, M., Strojna in Strojanci, Ljubljana, Mladinska knjiga, 1982, str. 380.


Zlate žlice strašijo

Na meji, tam med Grmem pa tam, tam so rƏkli, da žlice tolaji, da so se čosi ravbarji meli nƏtre svoj štant. So pa najbrž anga bƏk sprajli po je pa na tƏsti način pole pa strášt začávo. Je glih tƏk ko bi, ko ti po mizi … žlice, ko ti paledrôji. TƏk so hodíli nimo. So rƏkli, pač vƏnčduƏ je ču, mƏnda, da, da je ropotovo tam nƏtƏr spoda. Glih tƏk so rƏkalƏ, včasƏh, ko sn še tƏk čist mala bva, mƏrm rƏčt mihna. No, sn še čist mihna bova, so rƏkli: »U, tam vƏnta ili. Tam nƏtƏr žlice tolaji!« Zlate žlice, so rƏkli, da so tolali. Zej pa, duƏ jih je vido al jih ni vido, samo rƏkvo se je tƏk, na.

tolaji = delijo, vƏnčduƏ = večkdo, vƏnta = tja ven, paledrôji = ropotajo, ilati = hiteti

Vir: Franc, S. in Štruc, A., Neraziskana Strojna: ledinska in gorska imena ter folklorne pripovedi z obravnavanega področja: raziskovalna naloga, Ravne na Koroškem, OŠ Prežihovega Voranca, 2003, str. 30−31.